Dieta ubogopurynowa w dnie moczanowej

Dieta ubogopurynowa w dnie moczanowej

Dna moczanowa jest chorobą typu metabolicznego i polega na odkładaniu się kwasu moczowego we krwi.

Osoby chorujące na dnę moczanową powinny przestrzegać specjalnej diety, która pomaga zmniejszyć dolegliwości chorobowe. Celem takiej diety jest obniżenie stężenia kwasu moczowego we krwi. Dieta powinna być uboga w związki purynowe, które ulegają w organizmie rozpadowi do kwasu moczowego. Zawarte one są w dużej ilości w produktach takich jak: wyciągi mięsne, podroby, soczewica, wędzone ryby, baranina a także w wielu innych. Ograniczyć należy tłuszcze do połowy normy dziennej.

Należy spożywać większą ilość węglowodanów, gdyż zwiększają one wydalanie moczanów. Norma dzienna ilości białek nie musi ulec zmianie. Konieczne jest również ograniczenie spożycia alkoholu oraz stosowania ostrych przypraw.

Podstawę diety powinny być produkty ubogie w puryny. Takimi produktami jest mleko, sery, jaja, warzywa, owoce, ryż, dżemy czy marmolady. Istotna jest równie rezygnacja z mocnej kawy czy herbaty, do picia lepiej wybierać przegotowaną wodę, kawę zbożową oraz wodę mineralną.

Osoby chore na dnę moczanową powinny spożywać posiłki jak najbardziej regularnie oraz dostarczać organizmowi odpowiednią ilość płynów. W okresie napadowym dny moczanowej należy całkowicie wyeliminować mięso z diety i najlepiej stosować dietę płynną. Stosowanie się do tych zaleceń ułatwia zmniejszenie dolegliwości towarzyszącej tej przykrej chorobie.

*Treści zawarte na serwisie Artretyzm.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Artretyzm.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.
PODZIEL SIĘ: