Artretyzm jest chorobą stawów spowodowaną zaburzeniami w przemianie materii. Organizm w nieprawidłowy sposób pozbywa się z organizmu kwasu moczowego. Ten odkłada się z kolei w stawach i zamienia w kryształki, które następnie wywołują bolesne stany zapalne. Nieleczona choroba może prowadzić do poważnych schorzeń układu moczowego oraz nieodwracalnych zmian w stawach. Leczenie polega głównie na podawaniu odpowiednich leków oraz na zmianie stylu życia (w której główną rolę odgrywa zmiana diety).
Jak powinien więc odżywiać się chory na artretyzm? Przede wszystkim zaleca się regularne spożywanie posiłków (oraz unikanie objadania się na noc – jako że właśnie w nocy organizm zatrzymuje w tkankach największą ilość kwasu moczowego). Oprócz tego należy zadbać o ich jakość. Absolutnie zakazane są potrawy tłuste, smażone. Na „czarnej liście” powinny znaleźć się: tłuste mięsa(karkówka, wołowina, kiełbasy, wieprzowina), tłusty nabiał (żółte sery, jaja), tłuste ryby (szproty, śledź, sardynki, karp) a także niektóre warzywa (dynia, czerwona kapusta, zielona fasolka, szpinak), owoce (banany, melony), kawa, alkohol, słodycze. Jeżeli chodzi o to, co artretyk powinien jeść – to są to przede wszystkim produkty o niskiej zawartości tłuszczu, mięso drobiowe, chudy nabiał, produkty sojowe, pełnoziarniste pieczywo, brązowy ryż, krótko gotowane warzywa. Bardzo ważne jest picie dużych ilości płynów, tak aby stale pobudzać układ moczowy do pracy. Często można też spotkać się z opinią, że czereśnie oraz seler zawierają substancje mogące pomóc w uśmierzeniu bólu przy ataku dny moczanowej. Na razie jednak te informacje nie zostały zweryfikowane badaniami. Wiadomo za to, że pomocny w profilaktyce artretyzmu jest agrest – obniżający poziom cholesterolu, działający moczopędnie oraz wspierający usuwanie nadmiaru kwasu moczowego z organizmu.