Jak powinna wyglądać dieta osoby chorej na dnę moczanową? Cz. II

Jak powinna wyglądać dieta  osoby chorej na dnę moczanową? Cz. II

Cz. II – Co i jak warto jeść?

Aż 76% osób po 40. roku życia uważa, że sposób odżywiania może wpłynąć na powstanie dny moczanowej – wynika z badania „Zdrowa ONA” przeprowadzonego na zlecenie Gedeon Richteri. Jednak warto podkreślić, że odpowiednia dieta to nie tylko unikanie produktów, które szkodzą i spożywanie tych bogatych w potrzebne dla danego organizmu substancje. To także konkretny „styl” jedzenia. W przypadku dny moczanowej również istnieją określone zasady charakterystyczne dla tej konkretnej choroby.

W tym materiale eksperci pokazują, jakie produkty są zalecane przy dnie moczanowej oraz, jakich zasad żywieniowych należy przestrzegać. Informacje o produktach, które należy unikać, zostały zawarte w I części materiału „Jak powinna wyglądać dieta osoby chorej na dnę moczanową?”.

Jakie produkty są zalecane?

Osobom z dną moczanową zaleca się stosowanie tzw. diety niskopurynowej. Co to tak naprawdę oznacza? Spożywane produkty nie powinny łącznie zawierać więcej niż 300 mg kwasu moczowego. Oczywiście nie oznacza to, że od teraz musimy liczyć każdy miligram tej substancji, ale warto ograniczyć produkty w nie bogate, a dodatkowo pamiętać o tych, które zmniejszają ryzyko dny moczanowej:

  • Produkty mleczne, czyli mleko (także zsiadłe), kefiry, maślanki, twarogi itp.

  • Warzywa i owoce zawierające duże ilości witaminy C, w tym kapusta, kalafiory, pomidory, chrzan, owoce jagodowe, cytrusowe, owoce dzikiej róży;

  • Inne warzywa i owoce, tj. cebula, buraczki, ogórki, rzodkiew, kalarepa, brukiew, korzeń pietruszki, seler, jabłka śliwki, gruszki, morele, brzoskwinie, melony, winogrona, czereśnie, wiśnie, rodzynki;

  • Chude mięso, ale w ograniczonych ilościach.

Badania wykazały, że osoby spożywające przynajmniej jedną porcję produktów mlecznych dziennie, miały niższe wartości kwasu moczowego we krwi w porównaniu z pacjentami, którzy nie ujęli tych produktów w swoim jadłospisie. Co ciekawe – kawa, często uważana za bardzo niezdrową, również wpływa na zmniejszenie ryzyka dny moczanowej, choć aby wykazała działanie protekcyjne należałoby jej wypić bardzo dużo. Nie oznacza to jednak, że można pić ją do woli. Pamiętajmy, że dna moczanowa pojawia się w wyniku zaistnienia różnych czynników, chorób, które znów odwrotnie, mogą być przeciwskazaniem do spożywania kofeiny. Dlatego w tych sytuacjach tak ważne jest konsultowanie diety z lekarzem lub dietetykiem – wyjaśnia dietetyk mgr Diana Wolańska z Instytutu Żywności i Żywienia, ekspert programu „Zdrowa ONA”.

Kilka prostych zasad

W związku z tym, że w dnie moczanowej bardzo istotne jest utrzymanie prawidłowego stężenia kwasu moczowego w surowicy krwi, konieczne jest też przestrzeganie określonych zasad odżywiania:

  • Jedz regularnie 4-5 posiłków dziennie, np. co 3 godziny;

  • Ostatni posiłek spożywaj na ok. 3-4 godziny przed snem;

  • Pij min. 2 litry płynów dziennie – szczególnie po posiłkach i przed pójściem spać. Warto pić wodę i napoje „słabe”, np. kompoty, delikatne napary herbaty. Oczywistą zasadą jest też unikanie alkoholu.

  • Staraj się unikać smażenia, więcej gotuj (szczególnie na parze) i piecz w pergaminie lub folii. Przygotowuj potrawy bez tłuszczu, a jeżeli chcesz go dodać, zrób to na surowo po ugotowaniu produktów.

Jak spojrzymy na wymienione punkty, okazuje się, że są to podstawowe zasady zdrowego odżywiania. Jednak w przypadku dny moczanowej są one szczególnie ważne.

Kwas moczowy ma tendencje do zatrzymywania się w organizmie w określonych porach dnia i w konkretnych sytuacjach. I tak najczęściej gromadzi się w nocy, by osiągnąć najwyższy poziom w godzinach porannych. Stąd zasada, by jeść 3-4 godziny przed snem i pić w tym czasie dużo płynów. Dodatkowo wartości kwasu moczowego wzrastają po posiłkach. Dlatego należy jeść odpowiednie produkty ubogie w puryny, w określonych odstępach czasu i popijać płynami, które wspomagają wydalanie szkodliwych substancji. Ważny jest również sposób przygotowania posiłków i tutaj warto podkreślić, że gotowanie zmniejsza ilość puryn w produktach – wyjaśnia lek. med. Magdalena Piórkowska-Pruszek, internista, ekspert programu „Zdrowa ONA”.

i Ogólnopolskie badanie zrealizowane w ramach programu „Zdrowa ONA” zainicjowanego przez Gedeon Richter, przeprowadzone w dniach 5-15.11.2013 roku metodą internetowych zestandaryzowanych wywiadów kwestionariuszowych (CAWI) przez agencję SW Research. Dobór próby miał charakter losowy. W badaniu wzięło 600 osób powyżej 40. roku życia. Uzyskano reprezentatywność dla tej populacji.

*Treści zawarte na serwisie Artretyzm.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Artretyzm.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.
PODZIEL SIĘ: