Przepisy dla osób będących na diecie z powodu dny moczanowej

Przepisy dla osób będących na diecie z powodu dny moczanowej

Dna moczanowa jest chorobą polegającą na zaburzeniu procesów metabolicznych, a dokładniej w organizmie odkłada się kwas moczowy.

Nadmiar kwasu moczowego pojawia się między innymi gdy nasza dieta bogata jest w związki purynowe. Aby dostarczać ich naszemu organizmowi jak najmniej, powinniśmy korzystać do przygotowywania posiłków z produktów jak najmniej ich zawierających. Przepisy dla osób dotkniętych artretyzmem, opierać się powinny na żywności zawierającej małą ilość tłuszczu oraz zwiększoną ilość węglowodanów.

Dozwolone są chude ryby (dorsz, mintaj, sandacz pstrąg), chudy nabiał, mleko, produkty mleczarskie (kefir, jogurt, maślanka) oraz niewielkie ilości mięsa. Zaleca się spożywanie zwiększonej ilości produktów zbożowych, najlepiej ryżu. Praktycznie wszystkie warzywa i owoce są dozwolone w kuchni osoby chorej na artretyzm, pominąć należy tylko brokuły, rabarbar, fasolkę szparagową, szpinak, szczaw, zielony groszek i kukurydzę.

Produkty dozwolone pozwalają na przygotowanie rozmaitych smacznych potraw i osoba chora nie powinna odczuć zbytnio ograniczeń dietetycznych. Zarówno w internecie, jak i w książkach dostępna jest duża ilość przepisów niezawierających produktów bogatych w puryny. Odpowiednia dieta pozwoli na złagodzenie dolegliwości.

*Treści zawarte na serwisie Artretyzm.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Artretyzm.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.
PODZIEL SIĘ: