Rola brokułów w zwalczaniu artretyzmu

Rola brokułów w zwalczaniu artretyzmu

Lekarze i dietetycy zalecają spożywanie brokułów. Te niepozorne warzywa stanowią bogactwo składników odżywczych. Brokuły dostarczają organizmowi witamin A, B, C i K oraz składników mineralnych takich jak cynk, potas i błonnik.

Brokuł – przedstawiciel rodziny kapustnych

Botanicy zaliczają brokuły do rodziny kapustnych. To smaczne warzywo, podobnie jak kalarepa, kalafior i brukselka, zawiera związki siarka, które wykazują działanie antynowotworowe. Najnowsze badania naukowe wskazują, iż te związki chemiczne wykazują działanie przeciwzapalne. Oznacza to, iż regularna konsumpcja brokułów może uchronić nas przed chorobami zwyrodnieniowymi stawów, w których obserwuje się postępujące zużycie chrząstki.

Dobroczynny sulforafan

Sensacyjne doniesienia oparto na badaniach naukowych, którym poddano myszy i ludzi. Zwierzęta podzielono na dwie grupy. Jednej podawano brokuły, podczas gdy druga nie spożywała warzyw należących do kapustnych. Naukowcy zauważyli, że myszy, którym dostarczano sulforafan, rzadziej zmagały się z uszkodzeniami chrząstek i chorobą zwyrodnieniową stawów.

Artretyzm – profilaktyka

Obiecujące wyniki badań sprawiły, iż naukowcy poddali ludzi wnikliwym testom. Okazało się, iż sulforafan korzystnie oddziałuje na ludzką chrząstkę. Poczynione obserwacje pozwoliły naukowcom wyciągnąć wniosek, iż konsumując brokuły, można uchronić się przed artretyzmem.

Przypuszcza się, iż sulforafan pełni rolę inhibitora enzymów, odpowiedzialnych za powstawanie stanów zapalnych w obrębie chrząstki. Naukowcy postanowili sprawdzić, czy brokuł może ustrzec pacjenta, cierpiącego z powodu choroby zwyrodnieniowej stawów, przed wymianą stawu kolanowego. Jeśli wyniki okażą się pomyślne, brokuł stanie się istotnym elementem leczenia artretyzmu i chorób zwyrodnieniowych.

Zapraszamy do współpracy!

Biuro
ul. Żniwna 3, 45-763 Opole Tel: 789 457 741
© Copyright Artretyzm czyli dna moczanowa 2021