Dieta dla chorych na artretyzm

Dieta dla chorych na artretyzm

Odpowiednio zbilansowane posiłki mogą złagodzić objawy dny moczanowej.

 

Artretyzm to choroba, która objawia się nagłymi atakami bólu zazwyczaj jednego, konkretnego miejsca. Najczęściej atakuje jednak stawy. Ataki trwają zwykle od kilku dni, nawet do kilku tygodni. Ból bywa bardzo silny, na tyle, że utrudnia wykonywanie codziennych czynności, a czasami zmusza do pozostania w łóżku.

Co należy jeść?

Okazuje się, ze nie tylko leczenie farmakologiczne ale i odpowiednia dieta mogą sprzyjać leczeniu choroby. Ważnym jest, aby taką dietę prowadzić nie tylko w czasie ataków dny, ale przez cały czas. Przede wszystkim, powinno się wprowadzić do diety sporo warzyw i owoców – jeżeli nabiał, to chudy, jeśli mięsa, to delikatne, np. cielęcina, drób.

Czego unikać?

Chorzy na artretyzm nie powinni spożywać dużych ilości soli. Dodatkowo, należy zrezygnować z rzeczy ciężkostrawnych, smażonych jak tłuste mięsa, ziemniaki. Wykluczyć z menu majonez, ryby oraz słodycze. Aby dolegliwości nie były tak uciążliwe, chory nie powinien spożywać w ogóle alkoholu czy kawy.

Najważniejszą rzeczą w diecie pacjenta powinno być jednak spożywanie sporej ilości wody. Odpowiednia ilość płynu w organizmie powala lepiej pozbywać się nadmiaru kwasu moczowego, który to właśnie jest powodem nieprzyjemnych dolegliwości i stanów zapalnych.

Aleksandra Wiktor

*Treści zawarte na serwisie Artretyzm.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Artretyzm.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.
PODZIEL SIĘ: