Już Hipokrates określił dnę moczanową mianem choroby z dostatku. Choć medycyna odnotowała ogromne postępy, ta choroba wciąż jest uciążliwa i bolesna. W przypadku artretyzmu mamy do czynienia z chorobą cywilizacyjną.
Z przeprowadzonych badań wynika, iż do rozwoju dny moczanowej przyczynia się niewłaściwe odżywianie. Nadmierne spożywanie alkoholu, kawy i mięsa, zwłaszcza wieprzowiny, sprzyja artretyzmowi. Udowodniono, iż osoby, które korzystają z radykalnych diet, są bardziej narażone na atak dny moczanowej niż ludzie niepodejmujący takich kuracji.
Z danych statystycznych wynika, iż mężczyźni po 45. roku życia 20-krotnie częśćiej zapadają na artretyzm niż ich rówieśniczki. Wprawdzie dna jest chorobą nieuleczalną, ale zmieniając tryb życia i modyfikując dietę, możemy uniknąć bolesnych napadów i groźnych powikłań.
W przypadku dny moczanowej, zwanej też podagrą, mamy do czynienia ze schorzeniem przemiany materii. Wynika ono z nadmiernej produkcji kwasu moczowego, którego nadmiar odkłada się w postaci złogów w stawach i tkankach okołostawowych. Z przeprowadzonych badań wynika, iż kryształu mleczanu sodu inicjują proces zapalny.
Do objawów dny moczanowej zaliczamy:
1) zaczerwienienie,
2) obrzęk,
3) gwałtowne bóle.
Współczesny tryb życia sprzyja rozwojowi artretyzmu. Nasi przodkowie, w przeciwieństwie do nas, nie mogli sobie pozwolić na codzienną konsumpcję mięsa i kawy.
*Treści zawarte na serwisie Artretyzm.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Artretyzm.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.