Dna moczanowa dieta

Dna moczanowa dieta

Dna moczanowa to choroba, która rozwija się przez lata dzięki nieprawidłowej diecie. Głównym winowajcą będzie kwas moczowy – substancja, która odkłada się w stawach i może powodować niezwykle bolesne ataki. Z tego powodu pierwszym krokiem w leczeniu dny moczanowej musi być wyeliminowanie z diety niekorzystnych składników.

Konieczna dieta.

Po pierwsze, należy całkowicie odstawić alkohol – który powoduje zwiększenie stężenia kwasu moczowego do tego stopnia, że może stać się przyczyną ataku dny. Drugim niekorzystnym składnikiem diety jest białko. Podagra występuje tylko w rejonach świata, gdzie ludzie bogato się odżywiają, nie pojawia się natomiast w rejonach biednych. Najwięcej niekorzystnych składników zawiera czerwone mięso oraz warzywa strączkowe. Niekorzystna jest także sól – która zmniejsza wydzielanie moczu. Dieta w dnie moczanowej polega na zastąpieniu białka z mięsa nabiałem, który nie zawiera kwasu moczowego. Warto pić jak najwięcej zwykłej wody, która będzie rozcieńczała kwas moczowy i pomagała go usuwać.

*Treści zawarte na serwisie Artretyzm.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Artretyzm.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.
PODZIEL SIĘ: