Okazuje się, że na ataki artretyzmu może mieć wpływ to, jaką dietę stosujemy. Czego zatem unikać, by nie narazić się na ból? Artretyzm, inaczej nazywany dna moczanową, to choroba, która charakteryzuje się pojawianiem się stanów zapalnych stawów, wywołanych odkładaniem się w nich kryształków kwasu moczowego.
Powoduje to tzw. ataki, które objawiają się ogromnym bólem. Można je jednak łagodzić, a nawet zmniejszać ich ilość poprzez stosowanie się do odpowiedniej diety.
Na co uważać?
Posiłki chorego powinny być zatem ubogie w produkty zawierające tzw. puryny oraz te powodujące zwiększoną produkcje kwasu. Zabronione jest jedzenie mięsa, zwłaszcza tego tłustego, smażonego. Jeśli już, to gotowane, najlepiej w dużej ilości wody. Dodatkowo, należy unikać pewnych warzyw, jak szpinak, zielona fasolka, kapusta czerwona, włoska, dynia oraz nasion strączkowych. Chorzy powinni zrezygnować również z bananów.
Używki
Absolutnie zabronione jest spożywanie używek, jak alkohol w każdej postaci, herbaty czy napoi typu coca – cola. Powodują one podwyższenie produkcji kwasu moczowego, który odpowiedzialny jest za nieprzyjemne dolegliwości. Specjaliści spierają się do działania kawy, generalnie nie powinno się jej spożywać, jednak niektórzy twierdzą, ze filiżanka kawy rozpuszczalnej dziennie nie powinna zaszkodzić.
Aleksandra Wiktor
*Treści zawarte na serwisie Artretyzm.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Artretyzm.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.