Dna moczanowa to zaburzenie, na którego rozwój składa się kilka czynników. Do grupy ryzyka należą przede wszystkim mężczyźni, którzy się źle odżywiają. Wiek powyżej pięćdziesięciu lat zwiększa znacząco ryzyko wystąpienia napadów dny. Jaka dieta powoduje zwiększenie ryzyka występowania napadu dny?
Przede wszystkim dieta.
Przede wszystkim należy wyeliminować te składniki, które zwiększają zawartość związków kwasu moczowego we krwi. Niewskazane jest spożywanie alkoholu oraz mięsa czerwonego, dużo kwasu moczowego zawierają także warzywa strączkowe oraz ryby. Wskazuje to na konieczność ograniczenia ilości spożywanego białka. Osoby starsze zwykle piją mało wody – co prowadzi do zakwaszenia organizmu. Należy pić jak najwięcej, a wypłukanie kwasu moczowego z organizmu wspiera się lekami moczopędnymi. Korzystny wpływ może mieć także kawa. Podagra jest także chorobą cywilizacyjną – nie występuje u osób biednych i wychudzonych, natomiast często doskwiera osobom, które mają dużą masę mięśniową. Otyłość ma także pewien wpływ na częstotliwość napadów dny.
*Treści zawarte na serwisie Artretyzm.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Artretyzm.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.