Artretyzm profilaktyka

Artretyzm to choroba, która rozwija się przez kilkadziesiąt lat. Pierwszym objawem świadczącym o tym, że chory cierpi na podagrę, jest atak bólu, który może trwać kilka dni. Aby uniknąć takich dolegliwości, bardzo ważna staje się profilaktyka.

Najważniejszy czynnik.

Okazuje się, że najważniejszym czynnikiem w przypadku leczenia podagry jest prawidłowa dieta. Osoby, które znajdują się w grupie ryzyka zachorowania na dnę, powinny sprawdzić, czy prawidłowo się odżywiają. Po pierwsze, czynnikiem, który ma ogromny wpływ na rozwój choroby, jest spożywanie alkoholu. Profilaktyka artretyzmu musi być połączona z całkowitym odstawieniem mocnych trunków. Po drugie, chory na artretyzm nie powinien spożywać czerwonego mięsa. Posiłek z dużą ilością wieprzowiny może być bezpośrednią przyczyną ataku artretyzmu. Niekorzystne jest także spożywanie kakao oraz warzyw strączkowych. Profilaktyka artretyzmu będzie polegała także na piciu bardzo dużej ilości wody – około dwóch litrów dziennie. Pozwoli to na łatwiejsze wydalanie niekorzystnego kwasu moczowego.

*Treści zawarte na serwisie Artretyzm.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Artretyzm.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.
PODZIEL SIĘ: